Stilul neoclasic – un stil european sofisticat

Stilul neoclasic este un stil european de la începutul secolul XVII, inspirat din designul clasic. Apărut din dorința de a contrabalansa opulența stilului Baroc sau Roccoco. Interioarele decorate în stilul neoclasic sunt inspirate din stilurile antice romane și grecești și se bazează pe ordine, echilibru și armonie. Elementul principal care caracterizează acest stil este perfecta simetrie din încăpere, simetrie formată din piesele de mobilier, corpuri de iluminat, tablouri sau alte obiecte decorative. Prin alte cuvinte, dacă am împărți încăperea în două, o jumătate se va oglindi perfect cu cealaltă.

De obicei, încăperile decorate în stilul neoclasic au un element central, elementul menit să atragă atenția. Fie că este un șemineu masiv sau o masă impunătoare, toate celelelalte piese de mobilier vor fi așezate în așa fel încât acea piesă să fie în centrul atenției. Obiecte precum coloanele, busturile romane sau vazele mari sunt des întâlnite în acest stil. În ceea ce privește pardoseala, pinul, piatra naturală sau marmura oferă eleganță unui interior neoclasic.

Paleta coloristică se remarcă prin utilizarea unor tonuri pale, de cele mai multe ori inspirate din natură. De exemplu, tonurile foarte pale de verde și galben contrastează cu albul sau griul mai deschis. Cu timpul au intrat în gama de culori neoclasice și nuanțele mai tari, aduse în prim-plan de Ludovic al XVI-lea, nuanțe precum albastrul cu tentă movulie, ruginiul sau galbenul electric. În cea de-a treia etapă de dezvoltare a paletei coloristice a stilului neoclasic au intrat culorile precum violetul, roșu, auriul, albastrul intens sau alb-unt.

Mobilierul neoclasic are forme geometrice cu o multitudine de linii curbe și arcuite. Piesele de mobilier, precum canapelele sau scaunele, sunt atent finisate și dau senzația unei încăperi demne de o curte regală. Încăperile decorate în stilul neoclasic sunt de regulă ovale și putem să întâlnim ferestre circulare, medalioane de tavan și cornise care ne fac să pătrundem în spiritul curții regale din epoca lui Louis XVI.
Pereții pot fi îmbrăcați în tapet cu motive geometrice sau florale, însă discrete. Tapițeriile din mătase sau damask sunt alegerea ideală. Accesoriile decorative sunt aurii, din sticlă sau metal care accentuează influența rămasă din Antichitate. Fie că sunt vaze, urne, candelabre, lămpi, abajururi cu motive geometrice sau florale, obiectele decorative ne duc cu gândul la Mitologie.
Stilul neoclasic împrospătează stilul clasic prin rafinamentul și delicatețea secolului în care a luat naștere.

Sursa: conceptcasa.ro
Foto:Pinterest
Designer interior, articole la comandă, consiliere și montaj, antichități
Luni - Vineri
10 - 18
Sâmbătă
9 - 13
Duminică
închis
© Copyright 2024. All rights reserved.